Helpdesk e-factureren

Over e-factureren

Levert u goederen of diensten aan de Rijksoverheid en bent u geïnteresseerd in e-factureren? Lees hier meer over e-factureren.

Wat is e-factureren?

E-factureren (of elektronisch factureren) is het elektronisch versturen vanuit de verzender (de leverancier/ondernemer) en het automatisch verwerken bij de ontvanger (de klant/opdrachtgever) van een factuur.

E-factureren maakt van een factuur een gestructureerd digitaal bestand dat elektronisch wordt aangeleverd. Dit is dan een e-factuur.

Een e-factuur ziet er uit als een gewone factuur, maar bevat ook codes. Deze codes zijn op een vaste manier gestructureerd, waardoor de factuur direct verwerkt kan worden in de administratie van de opdrachtgever/klant.

In Europa zijn afspraken gemaakt over elektronisch factureren.

Een pdf is geen e-factuur aan de Rijksoverheid

E-factureren gaat dus een stap verder dan het mailen van een pdf-bestand. Een pdf mist de gestructureerde codes en is dus geen e-factuur aan de Rijksoverheid.

Iedereen kan e-factureren

E-factureren is mogelijk voor alle ondernemers. Het maakt niet uit of u veel of weinig facturen stuurt, met of zonder boekhoudprogramma werkt. Alle leveranciers kunnen e-facturen sturen aan de Rijksoverheid, ook kleinere mkb’ers die maar een paar facturen per jaar aan (een onderdeel van) de Rijksoverheid sturen. Iedere organisatie kan e-factureren.

De voordelen van e-factureren

 • Snellere betaling
  E-facturen worden sneller ontvangen, sneller verwerkt en daardoor vaak ook sneller betaald. 
 • Tevreden ondernemer en klant
  Gemak voor de ondernemer en voor de klant. Kortom, iedereen tevreden.
 • Stijgende vraag naar e-factureren
  E-factureren wordt de standaard. De vraag neemt toe. Doet u al mee?
 • Veiliger
  Een e-factuur wordt via een beveiligd netwerk verstuurd en is zeer lastig te onderscheppen.
 • Minder fouten
  Een e-factuur wordt automatisch verwerkt. Dat is minder foutgevoelig.